Ana içeriğe atla

[ÖNEMLİ] Hallyu Yasağı & THAAD Meselesi ve Eğlence Sektöründeki Etkileri & Yixing'in Durumu

📍Hallyu yasağı bitmedi. Yasağın kalkmasına yönelik bazı gelişmeler oldu, Korece içeriklerin online olarak mevcut hale gelmesi gibi. 2018 Eylül itibarıyla Kore yapımı TV şovlar/diziler/filmler Çin anakarasında hâlâ TV’de/sinemada yayınlanamıyor ve yasağın başladığı 2016’dan beri Çin anakarasında büyük çaplı bir Kpop konseri yapılmadı. 
Yixing grubuyla şu sebeplerden aktivite yapamadı: 
👉🏻Hallyu yasağı
👉🏻Yixing, Çin Komünist Gençlik Birliği Hunan tanıtım elçisi, dolayısıyla resmi bir kurumun yüzü. 
👉🏻Mevcut politik durum hâlâ çok hassas ve değişken durumda bu yüzden EXO’nun önümüzdeki geri dönüşüne katılacak mı nasıl katılacak belirsiz. 

📍X kpop idolü yapabiliyorken neden Yixing (Çin vatandaşı) hem Çin hem Kore’de aktif olamıyor? 

Bunun birkaç sebebi olabilir:
👉🏻X kişisi etnik olarak Çinlidir ama Çin vatandaşı değildir (Tayvanlı, Çinli Amerikan, Taylandlı Çinli vs olabilir) ÖRNEK: Super Junior’dan Henry. Kendisi Çinli Kanadalı. 
👉🏻X kişisi etnik olarak Çinlidir ama Çin vatandaşlığı Çin’in özel yönetime sahip, farklı hukuk kurallarının uygulandığı bir bölgesindendir (Makao, Hong Kong) ÖRNEK: GOT7’dan Jackson, kendisi Hong Konglu. 
Özel yönetime sahip bu bölgelerde Çin anakarasından farklı kurallara bazı örnekler: Kumar Çin anakarasında yasak ama Makao’nun birincil ekonomisini kumar turizmi oluşturuyor. Çin doğum kontrol planlaması bir ailenin 2 çocuk sahibi olmasına izin veriyor. Hong Kong’da ise bir çiftin kaç çocuğa sahip olabileceğine ilişkin sınırlama yok. Hong Kong pasaportu kişinin pek çok ülkede özgürce seyahat etmesine, çalışmasına olanak tanıyor fakat Çin pasaportu için aynısı söz konusu değil. Misal, Jackson bir Avrupa ülkesine seyahat etmek istese vizeye ihtiyacı yok. Fakat Yixing'in vize başvurusu yapması gerekiyor. 
👉🏻X kişisi etnik olarak Korelidir ama Kore vatandaşı değildir ya da iki vatandaşlığı vardır (Koreli Amerikalı vs) Yasak bu kişileri etkilemiyor çünkü Çin çifte vatandaşlığı tanımıyor. ÖRNEK: Seventeen Vernon ve Joshua (Amerikalı) 

📍Çin’de anti Kore düşüncesi var ve ünlüler (toplumdan gelen ya da online olarak) büyük bir tepkiyle yüz yüze geliyorlar ve bir Kore oluşumuyla yakından bağlantılı olduklarında sponsorluk baskıları söz konusu. Saygısızlık yapma niyetim yok ama X büyük ihmalle Çin’de çok fazla tanınmıyordur ya da etkili değildir bu yüzden daha az ilgi ve daha az ters tepki görüyordur. 

Detaylar için okumaya devam edin; 

📍Hallyu Yasağı nedir?

Kore’nin popüler kültürünün (TV şovları, dizileri, filmleri, müzikleri) ihraç edilmesi olarak da bilinen Hallyu, Kore dalgası, Güney Kore‘ye yerleştirilen THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) ile Güney Kore ve Çin arasında soğukluk oluşması sebebiyle 2016’da Çin hükümeti tarafından Çin’de yasaklandı. Bazıları Çin’in eğlence sektöründe yabancı etkinin aşikar olmasını istemediğini ve THAAD meselesini bir bahane olarak kullandığını da söylüyor. Bu yasağın Yixing aktivitelerine etkisini konuşalım. Yaklaşık olarak Kasım 2016 gibi başladı. Hiçbir zaman resmi olarak belirtilmedi. Yasağın detayları halka duyurulmadı. Yasak sebebiyle çoğu Koreli ünlünün Çin’deki aktiviteleri özel yönetime sahip, farklı kuralların uygulandığı bölgelere (Hong Kong, Makao) sınırlandırıldı. Yasağın başlaması gibi kaldırılması da resmi bir duyuruya dayanmıyor, ufak detaylar biliniyor. 

📍Hallyu Yasağı bitti mi?

Hayır. Bazı haber başlıklarının aksine yasağın tümüyle ortadan kalkması gerçekleşmedi. Bununla birlikte bazı ilerlemeler kaydedildi.

👉🏻2017 Kasım’da online olarak yasağın kalktığı bildirildi
👉🏻2018 Şubat’ta haber başlıklarının aksine, Çin TV programı “TV İzleyelim”in bir bölümünde EXO’nun katıldığı Happy Camp’ten eski görüntüler yayınlanırken Koreli üyelerin yüzü bulanıklaştırıldı.  Video için tıklayınız.
👉🏻Hallyu yasağının online içeriklerde sona erdiği bildirildi. Bununla birlikte online içerikler hiçbir zaman TV yayını kadar ağır şekilde denetlenmedi. Misal LGBTQ içeriği Çin TVlerinde yasak ama online dizilerde LGBTQ teması bulunuyor. Bununla alakalı İngilizce metin için tıklayınız.
👉🏻2018 Ağustos’da Super Junior’dan Heechul’un Şangay’daki hayran etkinliği son dakikada iptal edildi. Etkinlik organizatörü etkinliği düzenlemek için gerekli izni temin edemedi. 
Daha fazla İngilizce bilgi için Heechul China Avajar yazıp aratabilirsiniz. Çince kaynak için tıklayınız.

📍2018 Eylül itibarıyla bazı şeylerde hiç değişiklik olmadı: 
👉🏻Hiçbir Koreli Çin TV şovlarında yer almak için davet edilmedi.
👉🏻Hiçbir Kore dizisi TV’de yayınlanmadı (pek çoğu online olarak erişilebilir olsa da)
👉🏻Çin anakarasında hiçbir büyük çaplı Kore müzik etkinliği yapılmadı. (Makao ve Hong Kong sayılmaz onlar özel yönetime sahip bölgeler, Çin anakarasından değil)
EXO Makao ve Hong Kong dışında, Çin anakarasında 2016 Eylül Hangzhou konserinden beri konser vermedi. 
👉🏻Yixing’in F(x) Krystal ile çektiği filmi Unexpected Love’ın 2018 yazında yayınlanması bekleniyordu. Film 2016’da tamamlandı fakat hala yayınlanmadı. 

📍Hassas jeopolitik duruma ilişkin son dönemden, mevcut örnekler
👉🏻Hâlâ devam ediyor: Kore bayii Lotte (EXO’nun yüzü olduğu), arsasını THAAD sisteminin yerleştirilmesi için Kore hükümetine sattığından büyük tepki aldı. Tüketiciler şirketi boykot ettiler ve Çin’deki Lotte mağazaları “yangın güvenliği ihlali” sebebiyle kapatılmaya zorlandı. 2018 itibarıyla yeniden açılmadılar ve yüzde 99’u Çin piyasasından çekildi. Bu konuyla alakalı makaleler için tıklayınız. 1, 2
👉🏻2016 Ağustos’da Park Bogum’un Kore’de yayınlanan K-Swiss reklamı bir Çinli karakteri Çin’in ırkçı ve aşağılayıcı  bulduğu şekilde gösterdi. Bununla alakalı yazı için tıklayınız.
👉🏻2017 Temmuz’da ünlü Tayvanlı bir TV şahsiyeti olan Siao S, Çin sosyal medyasında paylaştıktan sonra Güney Kore’ye seyahat ettiği için eleştirildi. Çince kaynak için tıklayınız.
👉🏻2018 Eylül’de Sehun ve Baekhyun’un canlı oyun yayını esnasında Çinli oyun arkadaşları onlara küfretti ve final oyununda ‘kazara’ Baekhyun’un karakterini öldüreceklerini söylerken yakalandılar. Konuyla alakalı Çince haber yazıları için tıklayınız.1, 2

Lütfen çeviriyi kaynak belirtmeden kullanmayınız. Teşekkürler. 

Yazı: Layshands
Çeviri: Mira 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

[PROGRAM ÇEVİRİ] Idol Producer 1. Sezon Tüm Bölümleri

Idol Producer 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1

Zhang Yixing'in Geçmişine Biraz Göz Atmaya Ne Dersiniz?

Anlatımlar 2005'ten bu yana Yixing'in sadık hayranı olan Tang Tang isimli bir kıza ait. Lay 2005 yılında Çin'de Star Academy programında yer aldığı sıralarda kendi baidu forumuna sahipti. Bu kişi, forumu onca yıl boyunca yöneten hayran. Hayranlarıyla buluşmada: Lay ile birkaç kez buluştuk. Onlardan biri gerçekten sıcak bir gündü fakat akşam fazlasıyla rüzgarlı oldu.  Arkadaşımla ben epey gergindik ama Lay gerçekten uyumlu, sıcakkanlı ve arkadaş canlısıydı tüm o zaman boyunca gülümsedi. Oturdu ve bizimle bir süre arkadaş gibi sohbet etti, hiç de gösterişli bir tavır sergilemedi. Üstelik bizim ricamız üzerine gitar çaldı ve dans etti. Arkadaşım Changshalı olmadığından ona çevreyi göstermeye gidecektik, dışarı çıktığımızda havanın iyice soğuduğunu farkettik. (kısa kollu giyiyordum) Lay bize baktı ve ''Bugün rüzgar çok kuvvetli. TangTang (hayran) kısa kollu giymiş neden sana çevreyi daha sonra göstermiyoruz, hadi içeri girelim. Sizinle biraz daha sohbet edeceği

[PROGRAM ÇEVİRİ] Go Fighting Bölümleri

Go Fighting 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 11. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık