Ana içeriğe atla

Kirletilmemiş Genç Zhang Yixing : Gençlik Özeti 青年文摘 2015 Aralık 2. Yarı Yayını


Ç/N: Bu ilk olarak internette bir hayran tarafından yayınlanmış ve daha sonra  Çince edebiyat dergisinde yer almış bir yazı. 


Daha önce böylesine masum birini hiç görmemiştik. 

*Dou Ban'ın dedikodusunu kahvaltıyla alan biri olarak, Zhang Yixing'i ilk kez Beyaz Nilüfer hakkında yaygın bir şekilde konuşulurken tanıdım. 

Beyaz Nilüfer, Baidu'da iki anlamı olan internette çok popüler bir ifade olarak kullanılıyor. Bir anlamı nazik, zararsız, temiz, çıkarcı olmayan biri iken; diğer anlamı temiz, yüksek prensip sahibi biriymiş gibi davranan kimse. 

Bu çeşit bir izlenim ilk olarak Zhang Yixing'in Go Fighting isimli reality şovdaki performansından edinildi. 

O yeterince atik olmayan aşırı tavırlarıyla gerçekten kolayca kandırılıyordu, tepkileri her zaman diğerlerinden bir tık daha yavaş oluyordu, kıdemlilerine sürekli ge-ge diye hitap ediyordu,

Sun Hong Lei tarafından kandırılıp arkada bırakıldığında , bir kuruş parası olmadan metroya binerek dolu gözleriyle tutacaklara yaslanırken içten içe büyümekten başka çaresi yoktu, daha önce böylesine masum birini görmemiştik. 

Bu devirde masum olmaktansa insanlar karmaşaya güvenmeye daha hevesli. Ve böylece kurallarla aynı eksende olmayan karakteriyle Zhang Yixing, başlangıçta herkesten küçümseme gördü. 

Beyaz Nilüfer olma durumunun insanların kalbinde nasıl derin kök saldığına gelecek olursak, o zamanlar olan bir olaydan ileri geliyor. Yapım ekibi ünlülerin Starbucks'tan kahve almasına yardımcı oluyordu. Zhang Yixing bir buzlu americano siparişi verdi, sipariş alan tezgahtar bir arkadaşına Zhang Yixing'in internetteki lakabını kullanarak, *"Sivilceli Beyaz Nilüfer Buzlu Americanosu" ifadesiyle Wechat üzerinden alaycı bir mesaj attı. Bu internette afişe olduğunda, hayranların şikayetleri tezgahtarın işinden istifa etmesine neden oldu. Bununla birlikte daha çok kızgın hayrana karşılık daha çok zehirli (kötü niyetli) netizen ortaya çıktı. 

İnsanların birinden hoşlanmama nedeni bazen yalnızca modaya uymak, bazen herkesten farklı olduklarını göstermektir. Ve Zhang Yixing'in yorumları Koreli bir gruptaki durumundan gelen olumsuzluğun bir sonucu olabilir. 

Herhangi bir sıcak gündem weibo gönderisi altında kolayca şöyle bir yorum görebilirsiniz: "EXO'yu küçümsememin en ilgi gören yorumlarda olmamı sağlayacağını duydum." 

Bir çok insan böyle yorumları beğeniyor. 

Biriyle alay etme bir kuşak farkının ya da bir imajın karşısında durmak olarak görülüyor ve grup arasında üstünlük algısıyla küstah bir tavır yaratıyor. 2015 yılında Zhang Yixing Çin'de bir stüdyo kurdu, muhabirler onunla röportaj yaptığında yüzüne karşı sordular: "Bazı insanlar senin entrikacı biri olduğunu söylüyor, buna bakışın nedir? Daha önce Wu Jing EXO'nun fotoğrafını gördüğünde "Bunlar kız mı erkek mi?" diye sormuştu, bu olayı biliyor musun?" 

O bunları geçiştirmedi, sinirlenmedi, herhangi bir karşılık verme emaresi bile göstermedi. O, herhangi bir şey yaparken (bu konuda) birçok farklı ses olacaktır dedi. O, Wu Jing Usta'nın büyük saygı duyduğu bir kıdemli olduğunu, çok iyi bir aktör olduğunu ve son zamanlarda kendisinin yönetip oyunculuğunu yaptığı yeni filmi "Kurt Savaşçılar"ı bir fırsatı olduğunda izlemeye gideceğini söyledi. 2015 yılında üyelerin birlikte çok çalışıp daha çok insan tarafından tanınmayı ve mümkünse desteklenmeyi sağlamalarını umut ettiğini söyledi. 


Cevabı oldukça resmiydi ve tavrı çok içtendi. Bunu görerek, şunu söylemeden edemeyeceğim onun sahiden de gözlerinizin gördüğü kadar masum olup olmadığının bir önemi yok, en azından o temiz kalpli. Birisi onu incitti diye basitçe misilleme yapmıyor ve bam teline basıldı diye ayağını sinirle yere  vurmuyor. Onun nezaketi daha ziyade kendisinden talep ettiklerinde, asla başkalarına hiçbir şeyde ayak diremiyor. 

Bu yön, esasen kâfi. Herhangi bir konuşma fırsatında gerçek hislerini çabucak açığa çıkaran insanlara kıyasla, gerçek hayatta onun gibi biriyle  etkileşimde olmaya daha hevesli olmaz mısınız? 

"Fakat o epey çetin" 

Zhang Yixing bir şeyleri kolayca yapabilen biri gibi görünmüyor ancak her gittiği yerde o tercih ediliyor. Bazı insanlar bunu, onu kıdemlilerine sevdiren iyi huylarına bağlıyor. Bazı insanlar ise diğerlerine karşı içten davranışlarına. İnsanlar *Lee Wei Jia'nın ona sahnede özel bir ilgi gösterdiğini gördüler, *Aarif Lee onu birlikte çektiği programın çekimleri bittikten uzun zaman sonra bir şeyler içmek için dışarıya davet etti,* Bao Bei'er kızgınlık imâresi bulundurmaksızın Zhang Yixing'in kendisine  bir kuaför önerdiğinden söz etti. 

Fakat bu bahar öncesinde birisi bana Sun Hong Lei, Huang Bo ve Show Luo'nun bir EXO konserinde ışıklı pano kaldırarak hayranlarla birlikte çığlık atacağını söylese inanmazdım. 

Bu tür bir his Sun Hong Lei'yi 20 yıl önce makyaj yaparak Bahar Festivali Gala'sında break dans yaparken görmeye benzetilebilir, gözlerinizle gördüğünüze inanamıyorsunuz ancak bu sahiden oldu. Gerçekte, EXO'nun konserine yalnızca onlar gitmediler aynı zamanda onlarla gidemeyen Huang Lei , Sun Hong Lei'ye  tüm zaman boyunca bir ışıklı panoyu havaya kaldırmasını özel olarak tembihledi. 

Bir ünlünün gerçek yüzünü asla göremezsiniz fakat eğer bir grup bilge adam biraz sersem bir küçüğünü/astını yükseltmeye gönülden hevesliyse, o hâlde mutlaka onu diğerlerinden farklı kılan bir şey olmalı. 

Sun Hong Lei, "Zhang Yixing kendi prensiplerine ve alt çizgisine sahip. Diğer yandan ben, onun böylesine genç bir yaşta kurnaz ve karmaşık olmasını istemiyorum." dedi. Belki de daha önemli olan bir sonraki cümle. " Yixing zayıf bir çocuk gibi görünüyor olabilir fakat size şunu söylemeliyim ki aslında Zhang Yixing çok harika biri, o çok kurnaz değil fakat oldukça çetin."

Erkekler arasında kurulan yakın bağlarda basitçe etkilenmiş hissettirmek dışında, birbirlerine saygı besledikleri alanlar olmalı ve gerçek şu ki insanların düşündüğünden daha dolambaçsız. 

Sun Hong Lei'ye Zhang Yixing'in "çetin" olduğunun ne şekilde görülebildiği sorulduğunda dans yetenekleriyle diyor. Belki de insanlar Zhang Yixing'in Kore'deki 4 yıllık stajyerlik hayatının ne kadar zor olduğunu, kalıcı bel rahatsızlığının 2 yıl boyunca beline kum torbaları bağlayarak dans etmesinin sonucu oluştuğunu, her gün nasıl da kendisini en az 10 saat  pratik yapmaya ayarladığını bilmiyor olabilirler. Fakat bilmeliler, böylelikle sahnedeki performansındaki kesin güç kontrolü ve güzelliği görüp içinde barındırdığı dayanıklılık ile empati kurabilirler. 

**Asya'nın Dans Kralı ismiyle onurlandırılan Show Luo, bir keresinde barlarda şarkı söylemek için Beijing'e seyahat etmiş Huang Bo ve yeteneğiyle break dans yapan Sun Hong Lei "onun maruz kaldığı büyük baskıyı ve şu anki yetenek düzeyine ulaşmak için verdiği çabanın büyüklüğünü" bildiklerinden Yixing'e daha objektif bir şekilde bakıyorlar.

Onu sahneden indiğinde salt bir bitkinlik içinde, sanki hiç tamamıyla ayık değilmiş gibi görünüyorken gördüler. Bunun zor olup olmadığı sorulduğunda  Yixing dikkatle şunu söyledi: "Dürüst olmak gerekirse, biraz zor." 

Popüler olan insanlardan hiçbirinin geçmişinin kolay olduğu söylenemez. Fakat böylesine her şeyini ortaya koyan, böylesine dur durak bilmeden sıkı çalışan genç biri görülüyor. Artık daha fazla devam edemeyeceğini düşündüğü zaman bile kestirmeden gitmeyi denemeyecek, canını sıkmayacak, caka satmayacak, hastalık numarası yapmayacak, içtenlikle sıkı çalışacak biri. Bu durum bilinçsizce başlangıçta sahip oldukları kalp ile  geçmişteki kendileri hakkında düşündürür. 

Konunun özünde, sahip olduğu farkındalık şu: Herkes büyümeyi dileyen size yardımcı olabilir. Fakat kimse size büyümeniz için yalvarmaz, çünkü bu sizin meseleniz. 

"Sıkı çalış, sıkı çalış ve daha sıkı çalış x"

Zhang Yixing'in weibo kullanıcı adı  "sıkı çalış sıkı çalış ve daha sıkı çalış x", onun erkek idolü Liu De Hua (Andy Lau), o hayatını temel olarak tipik bir sıkı çalışma standardında yaşıyor. 

Fakat denemeye hevesliyim, o hayallerini, gençlerin kırılgan ve şımarık doğasını bünyesinde barındırıyor. 

Örneğin, o kendi küçük yaramazlığına sahip. Orta okulda notları iyi olmadığından bazı öğretmenler onun "zehirli" olduğunu, gelecekte asla böyle iyi bir yere gelmesinin mümkün olmadığını söylediler. O kendi kendine düşündü, günün birinde gerçekten başarılı olursam bana baktıklarında nasıl bir ifadeleri olacak? Yalnızca bir öğretmen onun başaracağından emindi, şimdi o başardı ve mezun olduğu okula gitti. O, "Daima Yang öğretmenimi ve 'diğer öğretmenleri' ziyarete gidiyorum. Şimdi birbirimizi gördüğümüzde kalbimizdekileri bu şekilde açık etmeden yalnızca selamlaşıyoruz." dedi. Örneğin onun stresinden arınma yolu oyun oynamak, hatta bir oyun ağında ikinci olmayı bile başardı. Bir başka örnek ise,  onun da pes etmek istediği zamanlar oldu, annesini görüntülü arayıp çıkardığı tişörtünü sıktığında terlerinin zemini kapladığı vakit "Gerçekten çok çalıştım, çıkış yapamazsam beni suçlama." demişti. 

Bu sıkı çalışma ne için?

"Çünkü gelecekle nasıl yüzleşeceğimi bilmemekten korkuyorum." Bu yüzden daha fazla hazırlık yapmak gerekiyor. Bu Zhang Yixing, kendisine anti olunmayı zorlaştırıyor. 

2015 Eylül-ortasında Zhang Yixing'in otobiyografisi 24 dakika içinde 60.000'den fazla satarak online satışa sunulan kitaplar arasında yeni bir rekor oluşturdu. Yayıncılar dünyasındaki imrenme, kıskanma ve nefret arasında birisi, "EXO'yu sevmediğimi söyleyebilir miyim?" dedi. Bunun altında yatan yine de bir onay denizi. 

Ve yalnızca 2 gün sonra, EXO'nun bir başka konserinde Zhang Yixing iki şarkı sırasında ortadan kayboldu. Bazıları onun bayıldığı yönünde tahminde bulundu, diğerleri bacak yaralanması olduğunu söyledi fakat ne olursa olsun o sonraki performanslarda yine de ortaya çıktı. O düşemez yoksa insanlar onun kendisini sözleşme iptali için hazırladığı ve Çin'e döneceği tahmininde bulunuyor

Hiçkimse kararlar alırken geleceğin nelere sahip olduğunu bilemez. 

Zhang Yixing, Kore'de stajyerlik yaptığı birkaç yılı daima düşündüğünü söylüyor. Bazen zihninde beliren boş bir yer altı pratik odasının görüntüsü, bazen ise gecenin ortasında derin uykusundan sıçrayarak uyanıp ne yapacağını bilemez bir hâlde oluşu... Fakat tuhaf olan şu ki, (bunları düşünmesi) o yılların zor olduğundan değil bu birkaç yıl içinde yaşadıklarından sonra her birinin şu anda sürdürdüğü hayata işaret ettiğinin farkına varması. **

Daha doğru söylemek gerekirse, esasen, bu kâfi. 

Geçmişin bugünü nasıl da ayakta tuttuğunu bilmek, geleceği de bugünün ayakta tutacağını bilmek anlamına gelir. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Dou Ban: bir eğlence sitesi

Sivilceli Beyaz Nilüfer Buzlu Americanosu: İngilizceye çeviren bunun çevirisinin biraz kaba ve ağır olduğunu ama ona karşı kullanılan bu küçümseyici takma adın genel hatlarda bu anlamda kullanıldığını söylemiş. 

Lee Wei Jia: Happy Camp sunucularından biri

Aarif Lee: Yixing'in katıldığı Running Man'de yer alan Çinli oyuncu

Bao Bei Er: O da Yixing'in katıldığı Running Man'de yer almış bir Çinli aktör 

Sun Hong Lei'nin sözleri 2015 yılında yapılan röportajlarda kendisine Yixing'le ilişkisi sorulduğunda verdiği cevaplardan derlenmiştir. 

Son yıldızlı yer Yixing'in otobiyografi kitabında yer alan bir paragraf

Metin: Jian Jie 1, 2
Photo cr: Chère Mamie 
Eng Trans: Laymerence
Çeviri: Mira


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

[PROGRAM ÇEVİRİ] Idol Producer 1. Sezon Tüm Bölümleri

Idol Producer 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1

Zhang Yixing'in Geçmişine Biraz Göz Atmaya Ne Dersiniz?

Anlatımlar 2005'ten bu yana Yixing'in sadık hayranı olan Tang Tang isimli bir kıza ait. Lay 2005 yılında Çin'de Star Academy programında yer aldığı sıralarda kendi baidu forumuna sahipti. Bu kişi, forumu onca yıl boyunca yöneten hayran. Hayranlarıyla buluşmada: Lay ile birkaç kez buluştuk. Onlardan biri gerçekten sıcak bir gündü fakat akşam fazlasıyla rüzgarlı oldu.  Arkadaşımla ben epey gergindik ama Lay gerçekten uyumlu, sıcakkanlı ve arkadaş canlısıydı tüm o zaman boyunca gülümsedi. Oturdu ve bizimle bir süre arkadaş gibi sohbet etti, hiç de gösterişli bir tavır sergilemedi. Üstelik bizim ricamız üzerine gitar çaldı ve dans etti. Arkadaşım Changshalı olmadığından ona çevreyi göstermeye gidecektik, dışarı çıktığımızda havanın iyice soğuduğunu farkettik. (kısa kollu giyiyordum) Lay bize baktı ve ''Bugün rüzgar çok kuvvetli. TangTang (hayran) kısa kollu giymiş neden sana çevreyi daha sonra göstermiyoruz, hadi içeri girelim. Sizinle biraz daha sohbet edeceği

[PROGRAM ÇEVİRİ] Go Fighting Bölümleri

Go Fighting 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 11. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık