Ana içeriğe atla

[RÖPORTAJ] Zhang Yixing - ELLEMEN Röportajı



Erkekler daima ergenlik çağındadırlar

Bir delikanlı ve bir adamın mizacı Zhang Yixing'de birleşmiş durumda. O dünyanın karşısına çıkmak için gücünü artıran kendisini, yeni doğmuş bir buzağı olarak tanımladı.

Bir keresinde otobiyografisinde, kalbinde melek ve şeytan olmak üzere iki ejderhası olduğunu ve bunların onun adına pozitif ve negatif şeyleri analiz ettiğini söylemişti. Eskiden Zhang Yixing, daha çok melek ejderhasını dinliyordu. Şimdilerde ise "İkisinin de sesini duyuyorum." diyor.

Hızla yükselen popülarite ve toplumda artan tanınırlığı ile Zhang Yixing, iki yönü olan pek çok durumu deneyimledi. Ona göre büyümek; bir kendisiyle yüzleşme, müteselsilen gelişme gösterme ve geleceğe meydan okuma süreci.

Onun zihninde değişmeyecek, başlangıçta olduğu gibi kalacak şeyler var. Tam olarak bu sebepten şu anda hakiki, sağlam ve idealist bir Yixing görüyoruz.


Hakiki Benliğini Sergilemekten Korkmuyor

Pek çok çocuğun büyüme deneyimine benzer olarak Yixing'in çocukluğunda da ailesinin gözünde daha iyi olan çocuklar vardı. 24 yaşında, 24'ünde Kararlı Duruş kitabında Yixing: 

"Çok küçük yaştan itibaren daima Çocukların Sarayı'nın kabuslarında yaşıyordum. Çizim yapmayı, şarkı söylemeyi, dans etmeyi öğrenmek ve Bel Kanto, piyano, bacakları 180 derece açmak gibi şeyler kesinlikle zorunluydu."  dedi.

Bununla beraber Yixing inat etti. 14 yaşında bir yarışmada üçüncü sırayı kaptı. 17 yaşında bir stajyer olarak Güney Kore'ye gitti, hayallerinin peşinden koşma yolculuğuna adım attı ve sıfırdan dans etmeye başladı. Ona "Tanrı gibi stajyer" deniyordu. Sonrasında popüler bir grubun üyesi olarak çıkış yaptı ardından gelişmek için Çin'e döndü ve herkesin aklında seçkin nitelikli bir idol olarak yerini aldı. İster yeteneği öğrenmeye zorlanmak olsun ister sanatta kendiliğinden aydınlanma, Yixing aldığı eğitimin "asıl hayalini unutmamak" olduğunu söyledi. Her ne kadar bu çok zor bir süreç olsa da.

Yixing halkın çoğunluğunun ilgisini çektikten sonra, kendisini "daha iyi olan çocuklar" hayalinin aşağısında görüyor ve bu konuda endişe duyuyor. Bu dünyada hâlâ çok fazla güçlü ve bilinmeyen şey var. O daha fazlasını öğrenmek, daha fazlasını bilmek istiyor. Onun fikrine göre pek çok insanın gözünde Zhang Yixing, sadece bir halk figürü ve insanlar Yixing'in neler yaptığını bilmiyorlar. Yine de "bir şey yapmak", "bir şey olmaktan" daha önemli.

Kendisi için hedefler koyuyor ve kendisini durmaksızın teşvik ediyor, hatta acemice görünen yolları bile kullanıyor. "Kaybedeceksem bile mücadele etmeliyim. Eğer mücadele etmezsem kazanma şansım da olmaz." diyor.

Zhang Yixing, sebat etmenin karşılığını göreceğine ve hedeflerle dürüstçe yüzleşilmesi gerektiğine inanıyor. İnsanlara hayalini söylemekten hiçbir zaman korkmuyor. Şimdi sahnede performans sergilemek için dünyadan sanatçılarla rekabet etme ve dünyanın her yerinden izleyicileri fethetme hayali var.

Sıkı çalışmak, dünya ile samimiyetle ve nezaketle iyi geçinmek daima onun sesi olmuştur, yine de ilgi odağı olan dürüstlüğü bazı ihtilaflara sebep oluyor. "O anda, size en hakiki Yixing'i gösteriyorum. Diğer insanların düşüncelerine gelecek olursak, karşılaştırma yapamam ya çok fazla dikkatimi vermem ya da kasten kaçarım."

Hakiki benliğini ifade etmeye daha çok değer veriyor. "Şu bir kesin," diyor Zhang Yixing, "Ben bu sorulara en dürüst tavrımla cevap vermeyi tercih ediyorum."


Daima Sıfıra Dönüş Yapan Bir Çaylak

"Erkekler daima ergenlik çağındadır." Zhang Yixing, röportaj boyunca bu cümleyi iki kez tekrarladı.

Hayallerin gerçekleştirilmediği örnekler barındıran bazı biyografiler okumuş. "Erkekler bilhassa, arada bir biyografilerinde bir şeyi tamamlamadan ya da bir şeyi başarıya ulaştırmadan yaşlanmış hissettiklerinden söz ediyorlar."

28 yaşına yaklaşırken Yixing de duygu karmaşası yaşıyor. Otuzlu yaşlara adım atarken daha fazla sorumluluk alması gerek ama kalbinde o, hâlâ genç bir delikanlı. Bu gencin dünyaya ve kendine dair idealleri var. "Doğrusu şöyle düşünüyorum, her genç erkek 60 yaşına geldiğinde bir şey yapmayı özleyecektir."

Yapılacak çok şey var. Daima yeni atılımları var ama değişimler planlardan daha hızlı hareket ediyor. Bu sebeple o, kendisini geleceğe çevirirken günümüze odaklanıyor.

Zhang Yixing, kendisini ararken daima tatmin olmayan bir tutuma sahip. Bu tatminsizliğin ona çok şey kazandırdığı da oluyor. Davul çalmayı öğrenmeye gitti ve parça aranje etme işinde faydasını gördü. Çiçek Davul Operası ve WA şarkılarını yeniden besteleyerek izleyicilere müzikal gücünü gösterdi. Kendi ufak realite şovu REKNOW'ı çekti ve hayal gücünün ötesinde bir dünya keşfetti.

"New Orleans'dan söz etmişken, ne düşünüyorsun?" Zhang Yixing bu yolculuktan söz ederken heyecan ve merak gösteriyor: "En meşhur yemeklerinin tavuk kanat ızgara değil de kerevit olduğunu öğrendim."

REKNOW, Yixing'in ilk kaçışıydı. Menajerini önceden bilgilendirmeksizin, antrenörünü yanına alarak Las Vegas'a uçtu ve 13 günlük bilinmeyen bir maceraya atıldı. Geçmişte katıldığı varyete şovlardan çok farklıydı, etrafta çok fazla kamera yoktu. İzleyiciler daha rahat ve daha gerçek görünen bir Zhang Yixing gördüler. "Her şey doğal bir şekilde oldu ve zorunlu ayarlamalar yoktu. Yalnızca hissetmeniz gerek. Sonrasında çok fazla beklenmedik güzelliklerle karşılaştım." diyor mutlulukla.

Şovda Zhang Yixing daha önce hiç denemediği teşebbüslerde bulundu: yarış arabası sürmek, tank sürmek, sörf yapmak, balık tutmak, bir barda yabancılarla dans mücadelesi yapmak... Onların KTV'si bizimkinden farklı, herkes bir arada. Bir şarkı seçtiğiniz zaman sahneye şarkıyı söylemeye çıkıyorsunuz, yalnızca bir kişiye ya da odadakilere değil herkese söylüyorsunuz.

Bu yolculuk aynı zamanda Zhang Yixing'e yeni bir ufuk açtı. "Bu yolculuk eksik olan %1'i bulmak içindi, o %1'i ararken var olduğunu zannettiğim %99 tüm dünyanın %1'i bile değilmiş." Daha geniş olan dünyayı keşfetmek, hayata dair daha çok his deneyimlemek için Zhang Yixing başa dönüp sıfırdan başlamaya karar verdi.

O daima sıfırdan başlamaya istekli. "Sahnede performans sergileme konusunda ne kadar deneyimli olursa olsun sahneye çıkmadan önce hâlâ gergin oluyor. Kendisine karşı çok katı ve her zaman işlerin yeterince mükemmel yapılmadığını düşünüyor." Personelinin de ifade ettiği gibi o, daima sahne ve izleyicilerle bir çaylak gibi karşı karşıya geliyor.

Dört yıllık stajyerlik hayatı ve yedi yıllık idol geçmişiyle Yixing, geçmişi özetlemeyi ve anımsamayı sevmiyor. "Arkana bakma yoksa çok fazla düşünürsün. Pişman olur, ağlar ve özlem duyarsın." Büyüme sürecinde bazı kaçınılmaz pişmanlıkları olsa da onun önceliği günümüz ve gelecek.

"Beni bir çaylak gibi görün!" O yeniden başlama durumunda olmayı, kendi sınırlarını genişletmeyi ve bilinmeyene ulaşmayı umuyor. Bu sebepten bir çaylak ve bir genç imajları onda iç içe geçmiş durumda.

Yeniden öğrenmek, aynı zamanda bir başlangıç noktası ve öz güven için bir motivasyondur. Meydan okumaktan, kaybetmekten korkmayan...Tıpkı sahnedeki Zhang Yixing gibi. O, seyircilerin zihnindeki binlerce imajı koruyabiliyor. Zhang Yixing'in kalbinde, eğer sahnede duruyorsa hayali çoktan bedeninde tutuşmuş demektir: "Kendimi sahnede kral olarak görüyorum."

Elimizde olmadan onun yeni yıl arifesindeki şovunu hatırlıyoruz. Ejderha işlemeli üstlüğü ile sahnede durmuş "Elveda Sevgilim" parçasının yeniden aranje edilmiş versiyonunu söylüyor: "Kaybetmekten korkmuyorum ama mücadele etmemekten korkuyorum."


Her Şey Yarınlar İçin

Çalışma aralarında ya da molalar esnasında Zhang Yixing, her anını müzikle doldurmayı seviyor. Bedeni daima ritmi takip ediyor ve müzikle dans ediyor. Rastgele çalınan her müzik notasına ve ritmine kendini kaptırabiliyor.

Zhang Yixing kendisinin bir müzisyen olduğuna ve müziğin onun asıl amacı olduğuna inanıyor. İster övülsün ister yerilsin başarılarından öyle gelişigüzel bahsetmiyor. Pek çok alanda daha gelişme göstermesi gerektiğini söylüyor. Bununla beraber, müzik için daima idealist bir tutku besliyor. Bu sebeple müzikten söz ederken Zhang Yixing, tekrar kendisini o dünyaya kaptırıyor. "Örneğin, ben M-POP yapıyorum ve en önemli temeli farklı türleri birbirine karıştırmak. Müziğin dilinin aynı olduğunu düşünüyorum. Böyle yapmak, yabancı izleyicilerle/dinleyicilerle bağlantı kurmasına yardımcı olabilir." İster halk müziği olsun ister pop müzik, hepsi onun gözünde kıymetli kaynaklar ve yalnızca özümseyerek, öğrenerek ve birleştirerek durmaksızın yeni şeyler geliştirilebiliyor.

Pek çok yerli müzisyen Çin tarzını keşfediyor, Zhang Yixing'in de bu konuda kendi fikirleri var: Nihai sonuç ne olursa olsun Çin enstrümanlarının kullanıldığı melodiye Çin tarzı denilmeli.

Müziği saflığa ve çeşitliliğe kavuşturmak yalnızca bir slogan değil. Yixing de müzik konusundaki kendi tecrübeleri hakkında konuşuyor: "Öncelikle akort seçiyorsunuz ve enstrümanlarla eşleştiriyorsunuz sonrasında davul setiyle tonlarını ayarlıyorsunuz. Farklı kompresörler ile farklı efektler oluşturabiliyorsunuz..." O, beklenmeyen müzikal çarpışmalar meydana getirmek için Çin tarzını yabancı pop müzikle birleştirmeyi umut ediyor.

2019 yılında Zhang Yixing, ulusal bir konser turu gerçekleştirdi ve bu konser turunun yapımında, sahne tasarımında, bestesinde, koreografisinde yer alarak kendi müzikal sınırlarını genişletti.

Turdan edindiği en büyük kazanımdan söz ederken Zhang Yixing ekibini övüyor: "Genç bir ekiple çalıştım, benimle benzer değerleri paylaştılar. Herkesin iyi olduğu alanlar var, herkesin kendi favorisi var ve herkes sevgi dolu." O aynı zamanda daha fazla seçkin yapımcıyla işbirliği yapmayı ve daha iyi müzik üretmeyi umuyor.

Yeni yılda Zhang Yixing, kendisine müzikal bir hedef koyuyor: "Performans sergilemek üzere Grammy sahnesinde durmayı ve dünyanın Çinli müzisyenleri tanımasını umuyorum." Bu hedefi için kendisine üç yıldan beş yıla kadar bir zaman veriyor. Zhang Yixing bir müzisyenin gelişiminde üç beş yılın normal bir zaman aralığı olduğunu düşünüyor. Bu hayali, yersiz bir fikir değil; ayaklarını yere sağlam basmak için bir ilham.

Hayaller, daima gençlik ruhuyla bağlıdır. Gençlik yabancıdır, durmaksızın keşif yapmaya açıktır. Gençlik aynı zamanda meydan okumayı kabul etmek demektir. Meydan okumalar bir insanın gölgesi gibi onu yakından takip eder, misal o da kendi fiziksel sınırlarını keşfediyor. "Eskiden kaslarım acıyana kadar idman yapardım ve ertesi gün acısı geçerdi. Şimdi ise bir sonraki gün sıklıkla hareket edemez bir hâlde oluyorum, hareket etme isteğim dahi yok oluyor."

Görünüşe göre o yine gece gündüz demeden pratik yapan o gence dönüştü. 
"Alıştırma ve pratik yapmanın çok mutluluk verici bir şey olduğunu düşünmüyorum."

Zhang Yixing alıştırma yapmanın sıkıcı ve zorlu olduğunu düşünüyor ama önüne bakmayı ve âna kendini kaptırmamayı seviyor.

"Bir sonraki gün şunun farkına varıyorsunuz, aslında acıdan ölmüyorsunuz. Sadece acı içindesiniz ve yaşamaya devam etmeniz gerekiyor. Ama şunu teyit edebilirim ki yarınınız kesinlikle bugününüzden çok daha etkileyici oluyor."

Röportajın sonuna doğru, Zhang Yixing Instagram'ını açtı ve bize boks alıştırmasından bir video gösterdi. Videoda Zhang Yixing, yaklaşan meydan okumalarla yüzleşirken yumruklarını güzel bir şekilde savuruyor.

[Lütfen çevirilerimizi kaynak belirtmeden kullanmayınız. Teşekkürler]

Çeviri: Mira @Layixingturkey

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

[PROGRAM ÇEVİRİ] Idol Producer 1. Sezon Tüm Bölümleri

Idol Producer 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1

Zhang Yixing'in Geçmişine Biraz Göz Atmaya Ne Dersiniz?

Anlatımlar 2005'ten bu yana Yixing'in sadık hayranı olan Tang Tang isimli bir kıza ait. Lay 2005 yılında Çin'de Star Academy programında yer aldığı sıralarda kendi baidu forumuna sahipti. Bu kişi, forumu onca yıl boyunca yöneten hayran. Hayranlarıyla buluşmada: Lay ile birkaç kez buluştuk. Onlardan biri gerçekten sıcak bir gündü fakat akşam fazlasıyla rüzgarlı oldu.  Arkadaşımla ben epey gergindik ama Lay gerçekten uyumlu, sıcakkanlı ve arkadaş canlısıydı tüm o zaman boyunca gülümsedi. Oturdu ve bizimle bir süre arkadaş gibi sohbet etti, hiç de gösterişli bir tavır sergilemedi. Üstelik bizim ricamız üzerine gitar çaldı ve dans etti. Arkadaşım Changshalı olmadığından ona çevreyi göstermeye gidecektik, dışarı çıktığımızda havanın iyice soğuduğunu farkettik. (kısa kollu giyiyordum) Lay bize baktı ve ''Bugün rüzgar çok kuvvetli. TangTang (hayran) kısa kollu giymiş neden sana çevreyi daha sonra göstermiyoruz, hadi içeri girelim. Sizinle biraz daha sohbet edeceği

[PROGRAM ÇEVİRİ] Go Fighting Bölümleri

Go Fighting 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 11. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık