Ana içeriğe atla

[HABER YAZISI] LAY Zhang'ın Yeni Albümü 'LIT', Hayranlara Kendisinin Yeni Taraflarını Gösteriyor

 


LAY Zhang beşli bir tehdit; şarkı söyleyebiliyor, rap yapabiliyor, dans edebiliyor, oyunculuk yapabiliyor ve işin iç yüzünde ise kendi müziğini kendisi yapıyor. LAY, 2012'de çıkış yapan ve 2020'de hala güçlü bir şekilde ilerleyen 9 üyeli K-Pop grubu EXO'nun bir parçası olarak bu etkileyici yeteneklerin birçoğunu geliştirdi. Fakat EXO'nun bu kadar uzun süredir devam etmesinin bir nedeni de üyelerin grup dışında projeleri keşfetmek üzere özgürlüklerinin olması. LAY'in tarafından bakarsak bu proje solo kariyeri oldu. Çıkış yaptığı solo albümü Lose Control yayınlandıktan dört yıl sonra hem EXO üyesi olarak hem de kendi başına öğrendiği her şeyi yeni albümü LIT'te birleştirdi - ve bu da şimdiye kadarki en deneysel projesi oldu.

LAY, Elite Daily'ye verdiği röportajda şöyle dedi; "Müzik yolculuğuma başladığım zaman çok fazla şey bilmiyordum. Ritim bile yapamıyordum. Ama şimdi pratik yaparak ve performans sergileyerek geçirdiğim yılların ardından kendi şarkılarımı yazabiliyorum, söyleyebiliyorum ve yapabiliyorum. Binlerce insanın önünde sahneye çıkıp performans sergileyebiliyorum."

Solo kariyere başlamak LAY için olağan bir sonraki adım oldu, fakat ilgi odağı olmayı idare etmek konusunda solo kariyerin kendi zorlukları ortaya çıktı. "Bir solo sanatçısı olduğunuz zaman her şeyi yapmanız gerekiyor. Şarkıda bütün kısımları söylüyorsunuz ve bütün dikkat sizin üzerinizde oluyor, bu yüzden iyi bir performans sergilemeniz için baskı oluyor. Kardeşlerimle birlikte performans sergilediğimiz zaman zorlukları ve üzerimizdeki baskıyı paylaşabiliyoruz."



Hayranlar LAY'in son albümüyle onun çok farklı bir tarafını görecekler. İkilik, aslında LAY'in LIT albümünde derinlemesine keşfettiği bir tema oldu. LAY albümünde kişisel kimliğini öncekinden daha fazla gösteriyor, özellikle de Çin kültürünü şarkı sözlerinde ve albümün içeriğinde ön plana çıkardığı zaman.

"Albümün ilk yarısı geçmiş hakkında, bu yüzden geleneksel Çin enstrümanlarının ve tarihi hikayelerin üzerinde duruldu. İkinci yarısı ise daha çok günümüze ve benim etrafımda gerçekleşen olaylara odaklanıyor. Daha çok memleketimden, ailemden ve kendime olan şüphemden söz ediyorum. Sesler daha modern ve popüler müzik zevklerini içeriyor."

Albüm bütünüyle LAY'in hem geçmişiyle hem de günümüzdeki haliyle nasıl tanımlandığını yansıtıyor. Albümün çıkış parçası LIT verilen bu mesajı bir bütün olarak topluyor çünkü şarkının ismi, çamurda çiçek açan ve Çin'de büyümenin kültürel bir sembolü olan lotus çiçeğinden geliyor. 10 yıldan fazla zamandır müzik endüstrisinin bir parçası olmasıyla birlikte (İlk defa 2005 yılında Çin yetenek programı Star Academy'de ün kazandı), LAY'in bir sanatçı olarak yolculuğu lotus çiçeğine yansıdı. Kendisinin de dediği gibi ritim bile yapamayan bir çaylaktan, çok yetenekli bir müzisyen ve sanatçı haline geldi.


"Albümün asıl verdiği mesaj hayallerin peşinden koşmakla ilgili. Bu yol boyunca zorluklarla karşılaşacaksınız, insanlar size inanmayabilir. Fakat sorun değil. Tıpkı bir lotus çiçeği gibi, sıfırdan başlayıp güzelleşeceksiniz."

LAY kesinlikle çok fazla yol katetti, albümün çıkış parçasında bu başarının bir kısmıyla övünüyor da diyebiliriz. "Müzik krallığında kral benim. Yüzüğümü öpün. Bu bana ait. Tacımı giyiyorum. Güç bende."

Bu sözler yalnızca boş sözler değil. LAY, Çin kültürünü dünyaya tanıtmak üzere bütünleyici bir sanatçı oldu. Çince şarkı söylemesi dışında, müzik videolarında ayrıca mirasının parçalarını da birleştiriyor. "İnsanların, kültürümü ve milletimi görmesini sağlayacak bir sanat yaratmak istedim." diyor LAY.


LAY, Billboard 200'de en yüksek sıraya yerleşen Mandopop yıldızı ve üçüncü albümü NAMANANA ile Amerika'nın iTunes listesinde ilk 60'a giren ilk Çinli sanatçı olarak müzik endüstrisinde bütün engelleri yıkıp geçiyor.

Ayrıca hayranlarının, nereli olurlarsa olsunlar, şarkılarını söylediğini görmenin onun için çok şey ifade ettiğinden bahsetti. "Müziğin insanları bir araya getirdiğini ve yakınlaştırdığını görmek gerçekten harika. [Gelecekte] Umuyorum ki müzik daha global bir hale gelir. Diğer kültürler hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorum. Diğer toplumların geleneksel seslerini duymak istiyorum... Bence dil, müziği dinlediğiniz zaman daha az sorun çıkaracaktır."

İnsanın aklını başından alan tüm başarılarına rağmen, müziğine değer veren global bir hayran kitlesine sahip olmak LAY için en önemli şey oldu. "Aldığım destek şu anki benliğimi yarattı. (Hayranlarım) Müzik yapmaya ve üretmeye devam etmem için bana güç veriyorlar."

[Lütfen çevirilerimizi kaynak belirtmeden kullanmayınız. Teşekkürler.]

Çeviri: Buse @Layixingturkey

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

[PROGRAM ÇEVİRİ] Idol Producer 1. Sezon Tüm Bölümleri

Idol Producer 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1

Zhang Yixing'in Geçmişine Biraz Göz Atmaya Ne Dersiniz?

Anlatımlar 2005'ten bu yana Yixing'in sadık hayranı olan Tang Tang isimli bir kıza ait. Lay 2005 yılında Çin'de Star Academy programında yer aldığı sıralarda kendi baidu forumuna sahipti. Bu kişi, forumu onca yıl boyunca yöneten hayran. Hayranlarıyla buluşmada: Lay ile birkaç kez buluştuk. Onlardan biri gerçekten sıcak bir gündü fakat akşam fazlasıyla rüzgarlı oldu.  Arkadaşımla ben epey gergindik ama Lay gerçekten uyumlu, sıcakkanlı ve arkadaş canlısıydı tüm o zaman boyunca gülümsedi. Oturdu ve bizimle bir süre arkadaş gibi sohbet etti, hiç de gösterişli bir tavır sergilemedi. Üstelik bizim ricamız üzerine gitar çaldı ve dans etti. Arkadaşım Changshalı olmadığından ona çevreyi göstermeye gidecektik, dışarı çıktığımızda havanın iyice soğuduğunu farkettik. (kısa kollu giyiyordum) Lay bize baktı ve ''Bugün rüzgar çok kuvvetli. TangTang (hayran) kısa kollu giymiş neden sana çevreyi daha sonra göstermiyoruz, hadi içeri girelim. Sizinle biraz daha sohbet edeceği

[PROGRAM ÇEVİRİ] Go Fighting Bölümleri

Go Fighting 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 11. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık