Ana içeriğe atla

[HABER YAZISI] RÖPORTAJ: LAY ZHANG DAİMA İLERLİYOR VE ASLA PES ETMİYOR

Platin sertifikalı ve ödüllü pop sanatçısı LAY yakın zamanda, kültürler arası olan ve çokça beklenen dijital albümü LIT'i yayınladı.

Toplamda İngilizce & Çince 12 şarkı içeren ve iki bölümden oluşan albüm yalnızlık, kibir, özgüven, sadakat ve cesaret konseptlerini işliyor. Şarkılar aynı zamanda modern pop ve hip-hop ile eski döneme ait müzik ögelerini ve konseptlerini harmanlıyor. Albüm olağanüstü bir global başarıya ulaşan muazzam bir eser.

Anastasia Giggins, Avustralya özel sayısında LAY ile konuşma fırsatı buldu. Röportajda başarısından, iş birliğinin öneminden ve ekibinin, hedefini nasıl etkilediğinden bahsetti.




Daha çok Lay Zhang veya sahne ismi LAY ile bilinen Zhang Yixing, Avustralyalı kitleye pek yabancı değil. Kendisinin her şeyden önce bir müzik yapımcısı, şarkıcı-söz yazarı, oyuncu ve dansçı olduğunu söyledi. LAY ilk olarak dünya çapında tanınan K-pop grubu EXO’nun bir üyesi olarak çıkış yapmıştı. Grubun aktif bir üyesi olarak da devam ederken, solo kariyeri onun global büyük bir yıldız olmasını sağladı.

LAY’in son dijital albümü LIT’in ön satışları Çin’in QQ Müzik platformunda başladı ve anında 9 sertifika rekoru kırdı. Dijital albüm 7 dakika 19 saniye içinde 1.5 milyon ön siparişi geçti, QQ Müzik’in Günlük ve Haftalık Albüm Satışları Listesi'nde 1.sıraya yerleşti.

Albüm dünya çapında listeleri de silip süpürdü; yayınlandıktan sonra 24 saat içinde 32 ülkenin iTunes listesinde ilk 10’a girdi, bu ülkelerin 21 tanesinde ise 1.sıraya yerleşti.

Albümün LIT adlı çıkış parçası ise 3 ülkenin iTunes Dijital Parçalar listesinde 1.sıraya yerleşti, sinematik müzik video yaklaşık 3 hafta içinde YouTube’da 10 milyon izlenmeyi geçti. Heyecan dolu MV harika bir tepki topladı, LAY’in resmi Youtube kanalının abone sayısı 1 hafta içinde 1 milyonu geçti.

LAY çok güçlü ve büyük bir hayran kitlesine sahip; Şangay’daki Mercedes-Benz Arena’da yapılan konserlerinin biletleri sekiz saniyede, Nankin’de yapılan konserinin biletleri ise yarım dakikadan daha az sürede tükendi.

LAY müzik haricinde TV ve film santrali haline geldi. Converse, M.A.C, Biotherm Homme, Calvin Klein ve Daniel Wellington gibi birçok global markanın yüzü oldu. Bu da uluslararası alandaki büyük etkisini ve duruşunu ortaya koyuyor.

Peki LAY’in başarısının sırrı nedir? “Bu kadar çok şeyi elde edebilmemin tek sebebi ekibim ve ailem. Durmadan ilerlemeye devam etmemi sağlayan desteği veriyorlar bana. Rahmetli büyükannem bende daima büyük bir etki bırakırdı ve bana ilham verirdi, vermeye de devam ediyor. İnsanlara her zaman düzgün ve adil davranmamız gerektiğini öğretti bana. Kariyerimin başlarında bir sanatçı olmamdan pek mutluluk duymuyordu, fakat beni daima cesaretlendirdi. Onun sayesinde ilerlemeye devam etmek istiyorum.”

Solo başarısını incelediğiniz zaman etrafındaki kişilerin bıraktığı etkiyi görebilirsiniz. Bu takım çalışmasını ise LAY gerçekten değerli buluyor. “Diğer insanlarla birlikte işbirliği yapmayı ve öğrenmeyi seviyorum.” Steve Aoki ve will.i.am ile olan bir önceki çalışmasını sorduğumuzda ise şöyle dedi; “Gerçekten harika insanlar ve mükemmel sanatçılar.”

En son çıkan albümü de işbirlikçi sürecine olan sevgisini kanıtlar nitelikte. LAY bu albümün yapımcılığını ve kaydını Murda Beatz, Mitchell Owens, Mike Daley ve Grammy ödüllü yapımcı ve söz yazarı olan Scott Storch ile birlikte yaptı.

Albümdeki şarkılar, eski döneme ait müzik ögeleriyle ve konseptleriyle modern pop ve hip-hop üretim tekniklerini ustalıkla harmanlıyor, Çin enstrümanlarını ve kültürel metaforları birleştiriyor. LAY bir sanatçı olarak yenilik yapmak için kendisini zorlaması gerektiğinin ve sorumluluğunun üzerinde durdu. “M-pop sınırlarını zorlamaktır.” Albümün, bu hedefi gerçekleştirdiğini doğrulayarak ise şunları öne sürdü; “Dünyadaki bütün insanların Çin’i daha iyi bilmesini sağlamak, benim büyük bir hayalim oldu."




Gelecekte neyi başarmak istediğini sorduğumuzda ise şöyle dedi; “Bir gün Grammy sahnesinde performans sergileyebilmeyi umuyorum.” Bu hedefi pek mümkün görünmüyor değil, LAY 2019’da 61.Grammy Ödülleri’ne katılmak üzere Çin’in Tanıtım Elçisi olarak davet edilmişti.

LAY bu arada bir dizi ve birkaç TV programı çektiğinden bahsetti. “2020 yılı biraz yoğun fakat heyecanlı bir yıl olacak. 2021’de umuyorum ki dünya normale dönebilir.” İyimser bir şekilde düşüncelere daldı ve şunları ekledi; “Öyle olursa başka bir solo konser turu yapmayı umuyorum!”

LAY, global COVID-19 salgını etkilerinin de farkında. “Bu yılın, herkes için çok zor geçtiğini biliyorum. Herkesin mücadele etmeye devam etmesini ve yanında olduğumu bilmesini istiyorum.” LAY müziğinin özünde insanlık halini, yalnızlığı, özgüveni, sadakati ve cesareti işlemeye devam ediyor. “Her albümümde asla pes etmemeyi anlatan en az bir şarkım vardır. 

Birlikte mücadele ediyoruz.”


[Lütfen çevirilerimizi kaynak belirtmeden kullanmayınız. Teşekkürler.]

Çeviri: Buse

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

[PROGRAM ÇEVİRİ] Idol Producer 1. Sezon Tüm Bölümleri

Idol Producer 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1

Zhang Yixing'in Geçmişine Biraz Göz Atmaya Ne Dersiniz?

Anlatımlar 2005'ten bu yana Yixing'in sadık hayranı olan Tang Tang isimli bir kıza ait. Lay 2005 yılında Çin'de Star Academy programında yer aldığı sıralarda kendi baidu forumuna sahipti. Bu kişi, forumu onca yıl boyunca yöneten hayran. Hayranlarıyla buluşmada: Lay ile birkaç kez buluştuk. Onlardan biri gerçekten sıcak bir gündü fakat akşam fazlasıyla rüzgarlı oldu.  Arkadaşımla ben epey gergindik ama Lay gerçekten uyumlu, sıcakkanlı ve arkadaş canlısıydı tüm o zaman boyunca gülümsedi. Oturdu ve bizimle bir süre arkadaş gibi sohbet etti, hiç de gösterişli bir tavır sergilemedi. Üstelik bizim ricamız üzerine gitar çaldı ve dans etti. Arkadaşım Changshalı olmadığından ona çevreyi göstermeye gidecektik, dışarı çıktığımızda havanın iyice soğuduğunu farkettik. (kısa kollu giyiyordum) Lay bize baktı ve ''Bugün rüzgar çok kuvvetli. TangTang (hayran) kısa kollu giymiş neden sana çevreyi daha sonra göstermiyoruz, hadi içeri girelim. Sizinle biraz daha sohbet edeceği

[PROGRAM ÇEVİRİ] Go Fighting Bölümleri

Go Fighting 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 11. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık