Ana içeriğe atla

[QQ Müzik Albüm Yazısı] Lay Zhang'ın Yeni "Producer" Dönemini Yorumluyoruz


2020 Lay'in müziğinin son derece üretken olduğu bir yıldı. İki kısma ayırdığı 12 parçalık full albüm olan LIT'i yayınlamakla kalmadı aynı zamanda CZR2 sahnesinde tamamlanmış 9 parça sundu. Şimdi o 9 parça bu stüdyo albümü "PRODUCER"da bir araya getirildi. 

Lay her zaman müziğinin yapım lideri olmuştur. Varyete şov CZR2'deki deneyimleri vasıtasıyla kendisini bir yapımcı olarak daha fazla göstermişti. Bu kez 9 parçayı yeniden yapıp bir araya getirerek "PRODUCER" albümüne koydu. Bunu hayranların isteği üzerine şarkıların "resmi" versiyonunun eksikliğini telafi etmek için yaptı. Bu aynı zamanda geçmişin bir özeti, yepyeni bir "Yapımcı Lay" dönemi. 

"Yapımcı nedir?" Lay bu albümle sorunun cevabını veriyor. 

Demodan tekliye, kendisini daha iyi sunuyor

"CZR2" programıyla izleyiciler "PRODUCER" albümündeki her bir şarkının baştan sona yapım sürecine şahit oldular. Detaylı aranjmanlar sıklıkla değişse de kendini net ve güçlü bir şekilde ifade etme özelliği değişmeden kaldı. 

Asil "Love Lay"den inatçı ve öz inceleme olan "Joker"e, coşkulu "Descendants of the Dragon"dan köklerine dönüş yaptığı "Xiangjiang River"a Lay müziğinde adeta dört nala koşan, "Atı (Horse)" eşliğinde Doğu'ya ve Batı'ya yolculuk yapan bir kral.

Müziğinde "Pusu (Ambush)" içinden geçti, "Stay With Me" ile inişleri çıkışları oldu "Tersine Döneceği (Flipped)" anını aradı ve korkusuzca dünya hakkındaki fikirlerini ifade etti. Neyde ısrarcı olduğu ve neyi terk ettiği müziğinden duyulabiliyor.  Bir yapımcının dünyasında müzik kendini ifade etme silahıdır, müzik aşktır, müzik "Takıntıdır(Obsessed)".  (Ç/N: Şarkıların adlarıyla kelime oyunları yapılmış)

Canlı performanslardan resmi stüdyo versiyonuna "PRODUCER" bize Lay'in M-POP konseptinin ardındaki mantığı takdir etmemiz için daha detaylı bir sunum sağlıyor. 

Sayısallaştırma Çağı'nda müzik yapımcılarının karşılaştığı meydan okumalar artık yaratıcılıkta yeni sesler aramak değil binlerce müzik türünün, tonun, efektlerin içinde kendi müziğine en uygun olanı bulmak. 

"PRODUCER" albümünde Lay bir kez daha M-POP vasıtasıyla Doğu'yu Batı ile birleştirdiği füzyon konseptini kullandı. Albümün genel olarak tarzı Çin tarzının EDM, Hip-hop ve trap ile birleşimi. Enstrüman kullanımı konusunda Lay Morin Khurr, Guzheng, Pipa, bas davul, flüt, xiao, 808 bası şaşırtıcı bir şekilde sentezlemiş. Vokal aranjmanı noktasında Doğu'nun gırtlaktan söyleme tarzını Batı'nın beatbox tarzıyla birbiri içinde yankılandırmış. "PRODUCER" albümünde kullanılan her bir ton ve efekt Lay tarafından düşünülerek anlam kazanmış. 


"CZR 2"den "PRODUCER" albümüne, müzik yapımı konusunda daha kapsamlı düşünme

Bir şarkıcı-söz yazarının yalnızca şarkılarını yazıp iyi söylemesi gerekir ama yapımcı benzersiz müzikal karakterini yerleşik kılmak için sahne efektini, izleyicilerin ihtiyacını, piyasadaki dönütleri hatta albüm kapağını ve yayınlama planlarını düşünmeli. "CZR2" şovu için yapılan 9 şarkının yoğun üretim süreci yapımcı Lay'i genel olarak durumu yönetme kabiliyetiyle hızla gelişmeye zorladı.

Yalnızca Joker'in karakteristik imajını sunmakla kalmadı şarkı aynı zamanda sosyal medyada çabucak bir trend haline geldi. Çangşa ağzıyla yazılan parçası "Xiangjiang River" ile Çangşa hip-hop tarzının tanınırlık kazanmasını sağladı. "Xiangjiang River" şarkısının canlı performans versiyonu 14 hafta boyunca QQ Müzik Çangşa Listesi'ne hakim oldu. Bu ikonik şarkı dinleyicilerden onay aldı. Bu kez "Xiangjiang River ft Kungfu Pen" olarak daha yerli, daha hükmedici ve daha tutkulu şekilde yepyeni bir işbirliği ile albüme eklendi. Bu hakikaten albüme yapılan sürpriz bir ekleme oldu. 

2020'den 2021'e, daha çeşitli bir müzik kimliği

Lay Zhang müzikte "ritim üretici" olarak yeni bir kimlik edindi ve eserlerinde M-POP konseptini güçlendirmeye devam ediyor. Bir müzisyen olarak her zaman geleneksel müziğin cazibesini daha fazla izleyiciye aktarmak isteyen bir araştırmacı, tanımlayıcı ve hayalci oldu. 

Buna ek olarak Lay Zhang'ın "yapımcı" kimliği de genişledi. "PRODUCER" albümünün hazırlıkları sırasında hayatında yeni bir geçiş yaşandı, Chromosome Entertainment Group'u kurarak yerli eğlence sektörünün resmi olarak yapımcısı oldu ve şimdi daha fazla yetenekli potansiyel arayışında. "Yapımcı" olarak yürüdüğü yolda Lay ilerlemeye ve dosdoğru yol almaya devam edecek.

İster müzik olsun ister diğer noktalar, "Yapımcı" Lay'in yeni çağı şimdi başlıyor.

*Lütfen çevirilerimizi kaynak belirtmeden kullanmayınız. Teşekkürler.*

Çeviri: Mira @Layixingturkey

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

[PROGRAM ÇEVİRİ] Idol Producer 1. Sezon Tüm Bölümleri

Idol Producer 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1

Zhang Yixing'in Geçmişine Biraz Göz Atmaya Ne Dersiniz?

Anlatımlar 2005'ten bu yana Yixing'in sadık hayranı olan Tang Tang isimli bir kıza ait. Lay 2005 yılında Çin'de Star Academy programında yer aldığı sıralarda kendi baidu forumuna sahipti. Bu kişi, forumu onca yıl boyunca yöneten hayran. Hayranlarıyla buluşmada: Lay ile birkaç kez buluştuk. Onlardan biri gerçekten sıcak bir gündü fakat akşam fazlasıyla rüzgarlı oldu.  Arkadaşımla ben epey gergindik ama Lay gerçekten uyumlu, sıcakkanlı ve arkadaş canlısıydı tüm o zaman boyunca gülümsedi. Oturdu ve bizimle bir süre arkadaş gibi sohbet etti, hiç de gösterişli bir tavır sergilemedi. Üstelik bizim ricamız üzerine gitar çaldı ve dans etti. Arkadaşım Changshalı olmadığından ona çevreyi göstermeye gidecektik, dışarı çıktığımızda havanın iyice soğuduğunu farkettik. (kısa kollu giyiyordum) Lay bize baktı ve ''Bugün rüzgar çok kuvvetli. TangTang (hayran) kısa kollu giymiş neden sana çevreyi daha sonra göstermiyoruz, hadi içeri girelim. Sizinle biraz daha sohbet edeceği

[PROGRAM ÇEVİRİ] Go Fighting Bölümleri

Go Fighting 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 11. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık