Ana içeriğe atla

[RÖPORTAJ] Lay Zhang Müzikten, EXO Kardeşliğinden, Kendi Şirketinden Ve Daha Fazlasından Söz Etti

Lay Zhang zamanımızın muhtemelen en motive ve olağanüstü yetenekli sanatçılarından birisi oldu – global bir yıldız olarak tarifsiz kariyerini ulaşabileceği her yaratıcı alanda geliştirmek için on yıldan fazla bir zaman harcadı. Bu saygın alana kendisini tamamen kaptırmak amacıyla erişilebilecek en saygıdeğer sanatsal unvanlardan bazılarını labirent benzeri bir yol ile edindi: rapçi, şarkıcı, şarkı yazarı, müzik yapımcısı, yönetmen, dansçı, oyuncu – hepsi bu yılın başlarında 30. doğum gününü kutlamadan önce oldu.

Şarkıcı böylesine sonu gelmeyen başarılarından dolayı yıllık Forbes Çin Ünlüler 100 listesinde defalarca yer aldı; daha geçen yıl nihai ve büyük bir etkiyle ilk 20’den ilk 5’e yükseldi. Güçlü K-pop şirketi SM Entertainment aracılığıyla ünlü bir grup olan EXO’da kariyerine başladıktan sonra Lay’in başarısı birçok kişi için sürpriz olmadı. Şirket EXO’dan önce batı medyasının K-pop’ı zamanla kabul etmesinde etki bırakan isimleri tanıtmıştı (Girls Generation, SHINee, Super Junior, TVXQ!), EXO ise oyunun kurallarını değiştiren başka bir yetenek koleksiyonu olarak nihayetinde işin başına geçti.

(Lay’in hala aktif olarak çok sevdiği ve katkıda bulunduğu) EXO, kariyerlerini albüm satışlarında milyonlara ulaşarak geçirdi. Dünya çapındaki en kayda değer listelerde en üst sıralara yerleştiler ve eşsiz etkilerini beceriyle genişlettiler. Lay EXO ile çıkışından bu yana kendi şirketi Chromosome Entertainment Group’u kurdu. Evrensel bir desteğe ve beklentiye sahip yepyeni bir emek, kuruluşundan beri 1 yıldan fazla bir zaman geçti. Lay bu değişen müzik ortamında artık bir işletme sahibi olarak dünyadaki en iyi sanatçılardan sadece bazılarının, kendine sadık kalma fikrini destekleyen evrensel onayla elde edebildiği yaratıcı özgürlüğe tam olarak nokta atışı yaptı.

Daha 2 ay önce, parmak uçlarındaki durdurulamaz güçle geniş bir alanı kaplayan Lay, geçenlerde hayranları için “Bee With You” adlı bir aşk mektubu şarkısı çıkarma fırsatı yakaladı. Şarkı beklendiği gibi, 22 milyon dinlenen “Honey” parçasını ve 35 milyondan fazla dinlenen “Let’s Shut Up & Dance” parçasını da içeren ünlü ritimlerinin ve türlü uğraşlarının diskografisine ek olarak, ham yeteneğinin tutarlılığını tekrar gösteriyor.

Lay’in müzik yeteneği dünya çapında beğenilen itibarını doğrulamaya devam ederken zanaatının geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında çok yönlü yeteneğin kendisiyle konuşmaktan gurur duyduk.



Soru: Çok değerli ve saygıdeğer bir sanatçısın, kariyerinde hem solo müziğinle hem de EXO’yla olan çalışmalarınla gerçekten ölçülemeyecek boyutta bir başarı edindin. Bu yere ulaşmak, sanatsal ifade özgürlüğüne daha çok erişmene (ya da minnettar olmana) yardımcı oldu mu sence?

Lay: Farklı bir durum. Enerjinizi ve havanızı diğer herkesle birlikte bağdaştırmayı öğrenmeniz, bir hikâyeyi ve bir sesi birlikte anlattığınızdan emin olmanız gerekiyor. Yalnızken istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz ve bu harika olabilir, ama tüm bu özgürlüğe sahip olmak bazen kafa karıştırabiliyor. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Bir grupta olmak ve solo sanatçı olmak, sanatsal ifadenin farklı taraflarına minnettar olmamda bana yardımcı oldu.

Soru: Hazır bahsetmişken, kendi şirketin olan Chromosome Entertainment Group’u kurmayı başardın. İnanılmaz bir başarı! Chromosome’u kurmana neden olan hedeflerinden bazıları nelerdi?

Lay: Sektörde bunca yıldır çalışarak edindiğim bilgileri aktarmak istedim. Bir de Çin’de gelecek vaat eden ve duyulması gereken birçok yeteneğin olduğunu tüm dünyanın bilmesini istiyorum. Çin kültürünü paylaşmak için farklı yollar bulmak benim için çok önemli, bir şirkete sahip olmak da başka bir yol oldu.

Soru: Chromosome Entertainment Group’la ilk yılınızı bitirdiniz, senin için en büyük çıkarım ne oldu?

Lay: Zor. [Güler] Aslında gerçekten harika. Çoğu kişinin, bir grubun ya da bir sanatçının çıkışını görmeden önce fark etmediği çok fazla iş ve karar var. Ekibime daha da çok minnettar olmamı sağlıyor bu. Öğrendiğim en önemli şey iletişim. Herkesle iletişim kurmanız ve fikrini paylaşması için herkese şans vermeniz gerekiyor. Bir sonraki büyük fikrin kimden çıkacağını asla bilemiyorsunuz.

Soru: Yakın zamanlarda “Bee With You” adlı şarkını yayınladın, geniş hayran kitlene çok güzel bir hediye. Bu parçayı yayınlamak için ne kadar heyecanlıydın, dünyaya duyurmak sana ne kadar özel hissettirdi?

Lay: Şarkıyı çok seviyorum. Ses açısından her şey harikaydı ve bazı düşüncelerimi hayranlarımla paylaşmak istedim. Her gün uyanıyorum ve onlar için sıkı çalışıyorum. Bunu yapabiliyor olmak beni mutlu ediyor.

Soru: Sosyal medya platformlarında 70 milyondan fazla takipçiye sahipsin, çıkış günlerinden bu yana olağanüstü bir gelişim! Sosyal medyayla ve hayranlarınla ilişkin, zanaatını yıllar içinde nasıl etkiledi?

Lay: Şaşkınım. Birçok kişinin sizi izlemesiyle birlikte büyük bir sorumluluk geliyor. Bu bana sürekli sıkı çalışmayı ve olabileceğim en iyi insan olmayı hatırlatıyor. Umarım insanlar aldığım ve alacağım kararlardan ve yoldan ilham alabilir.

Soru: Hayranlar aynı zamanda bu yıl mini albüm Don't Fight the Feeling ile EXO'ya katılımını gördükleri için çok heyecanlıydılar! Grup ile iş birliği sürecine geri dönmek nasıldı? 

Lay: Çok önemli! KARDEŞLERİMİ SEVİYORUM ve bana ne zaman ihtiyaç duyarlarsa daima orada olacağım. Kardeşlerimin hepsiyle tekrar çalışmak müthiş bir şey. Yüz yüze yapabilmeyi dilerdim ama pandemi işleri daha karmaşık hâle getirdi. 

Soru: Kariyerinde K-POP ve C-POP'un gelişiminde çok önemli oldun ve şimdi bilhassa K-POP ile çıkış yapan çaylak grupların sayısında artış görüyoruz! EXO ile çıkışın ile şu anda gözüne çarpan gruplar arasındaki en büyük fark sence nedir? 

Lay: Çıkış yapmak gerçekten zor. Çok fazla çaba istiyor. Bence günümüz grupları daha global konumlandırılmış görünüyorlar. Daha fazla dili akıcı bir şekilde konuşuyorlar ve farklı seslerle, farklı tarzlarla deneyim kazanıyorlar. 

Soru: Şimdi sen müzik ve iş vasıtasıyla tüm farklı tarzlara ve taahhütlere geri dönebildin. Zaruri olan o yaratıcı dengeyi nasıl kurabildin? 

Lay: Yaptığınız şeyi sevdiğiniz zaman iş gibi hissettirmiyor. Zaman zaman zihnim tamamen farklı roller ve projeler arasında geçiş yaptığı zaman bu heyecan verici ve neredeyse rahatlatıcı oluyor. Ben durmaksızın yeni şeyler öğreniyorum. 

Soru: Hayranlarına duyduğun sevginin senin için önemli olduğunu ve dünyanın her yerinde canlı performans sergilemeni umut eden destekçilerin olduğunu biliyorum! Yüz yüze ya da sanal olarak konser için herhangi bir umudun ya da potansiyel planların var mı? 

Lay: Koronavirüs durumlarına ve zapt edilip edilemeyeceğine bağlı. Hedefim mümkün olduğunca çabuk canlı performans sergilemek. Sabırla bekliyorum ama öncelikle insanların güvende olması önemli. 

Soru: Kesinlikle! Son olarak, heyecan duyduğun ya da hayranlarının sabırsızlıkla bekleyebileceği herhangi bir proje var mı? 

Lay: Gelecek olan (ilan edilmemiş) bazı yeni TV şovlarım ve filmlerim var. Müzik konusunu da göreceğiz.

[Lütfen çevirilerimizi kaynak belirtmeden kullanmayınız. Teşekkürler.]
TR: Buse, Mira

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

[PROGRAM ÇEVİRİ] Idol Producer 1. Sezon Tüm Bölümleri

Idol Producer 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1

Zhang Yixing'in Geçmişine Biraz Göz Atmaya Ne Dersiniz?

Anlatımlar 2005'ten bu yana Yixing'in sadık hayranı olan Tang Tang isimli bir kıza ait. Lay 2005 yılında Çin'de Star Academy programında yer aldığı sıralarda kendi baidu forumuna sahipti. Bu kişi, forumu onca yıl boyunca yöneten hayran. Hayranlarıyla buluşmada: Lay ile birkaç kez buluştuk. Onlardan biri gerçekten sıcak bir gündü fakat akşam fazlasıyla rüzgarlı oldu.  Arkadaşımla ben epey gergindik ama Lay gerçekten uyumlu, sıcakkanlı ve arkadaş canlısıydı tüm o zaman boyunca gülümsedi. Oturdu ve bizimle bir süre arkadaş gibi sohbet etti, hiç de gösterişli bir tavır sergilemedi. Üstelik bizim ricamız üzerine gitar çaldı ve dans etti. Arkadaşım Changshalı olmadığından ona çevreyi göstermeye gidecektik, dışarı çıktığımızda havanın iyice soğuduğunu farkettik. (kısa kollu giyiyordum) Lay bize baktı ve ''Bugün rüzgar çok kuvvetli. TangTang (hayran) kısa kollu giymiş neden sana çevreyi daha sonra göstermiyoruz, hadi içeri girelim. Sizinle biraz daha sohbet edeceği

[PROGRAM ÇEVİRİ] Go Fighting Bölümleri

Go Fighting 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 11. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık