Ana içeriğe atla

[RÖPORTAJ] Zhang Yixing: Yeni Dünyadan Esen Rüzgâr | Kapak Yıldızı

 

Güneş ışığı parlıyor, Kaptan Lay’in teleskobuyla uzaklardaki bilinmeyen gün doğumuna ve adalara bakıyoruz, o sırada altından daha göz alıcı mavi dalgaları görüyoruz. Gemi kuvvetli rüzgarla birlikte son hızda yelken açıyor, Lermontov’un kaleminden bir tekne gibi; rüzgâra ve dalgalara karşı savaşma isteği, ilerleme gücü ve inatçı hareketi için dua ediyor – bilinmeyeni keşfetme cesareti, yelkenlilerin gerçek huzurudur.

Bu yıl Zhang Yixing’in çıkışının 10. yılı ve Kaptan Zhang Yixing’in mucizevi macerası doğrudan yeni dünyayı işaret ediyor.

Mucize Yolculuk

Sert rüzgâr yelkenleri savurmaktaydı, kaptan yelkenin önünde durdu, rüzgâr yelkeni ateşe çevirdi, o ise kameradan baktı, gözleri uzaklardaydı.

Zhang Yixing’in yüz ifadesi çekimlerdeki hafif sert halinden farklı olarak çok kibar duruyordu. Güldüğü zaman çıkan küçük gamzeler, Jack Sparrow gibi bir “korsan kaptandan” farklı kılıyordu onu. Çekimlerin teması gelecek dünya turu planlarına uyuyordu. Grandline 1’den Grandline 2’ye kaptan Zhang Yixing’in ve ekibinin gözünde bu, verilen sözü taşıyan bir “birleşmeydi”. Değişmeyen şey ise “bilinmeyeni keşfetme sevinci”.

2019’daki ilk tur sona erdikten sonra ikinci turun planlaması gündeme taşındı. Repertuvarın düzenlemesinden görsel planlamaya ve izleyicilerin sahneyi kabulüne kadar, kaptan “yolcuların” memnuniyetini en yüksek önerme olarak alıp herkese mucize bir yolculuk teklif etmeyi umuyordu. Zhang Yixing Grandline turunun konseptinden bahsederken geminin kaptanı olduğunu söyledi, mürettebatla (ekibiyle) lüks bir gemide (konserde) yolculara (izleyicilere) görsel-işitsel bir ziyafet vermeyi istiyordu. “Kaptanın” gözleri hırstan çok bilinmeyene karşı merakla ve iyimserlikle doluydu. Sahneyi herkes deniz gibi görüyordu, sınırsız mutluluğu ve bilinmeyen adaları ararken gözlerini harika/yeni bir dünyaya ve hazineye açmayı hedefliyorlardı.

“Sahneye çıkıp sahnenin altındaki ışık çubuklarından gelen ışıkları gördüğünüz anda sadece şunu söylemek istiyorsunuz, sizin için birçok kişi gelip bu gemiye bindiği için herkese elinizden gelenin en iyisini göstermeniz gerekiyor.” Sanıyorum sahnede olduğu andan keyif alıyor ki kendisini serbest bırakıp “Hiç sönmeyen ateşi tutuştur”u söylüyor; sessizce piyano çaldığı ve oturup herkesle sohbet ettiği andan da keyif alıyor. Yolculuk sırasında hem sert dalgalar hem de sükûnet vardı. Sahne kendisini ifade ettiği yollardan ve yerlerden birisiydi. Kendi fikrine göre varyete programlarındaki ya da dizi/filmlerdeki “Zhang Yixing”, sahnedeki “Zhang Yixing”den farklı olabilmekteydi. “Belki de sahnedeki ben, gerçek bana en yakın olandır”. Sahne sunumu, enerji harcaması gereken ve inşa etmek için zamana ihtiyaç duyduğu olağanüstü bir yolculuk oluyor.

Yolu Beceriyle Yapmak

Wang Hailong (Go Fighting’in senaristi) bir röportajında Zhang Yixing’in çok az uyuduğundan, genellikle şarkılar yazıp dans ettiğinden ve “çok sıkıcı bir hayat” yaşadığından bahsetmişti. Zhang Yixing bunun “çok normal bir şey olduğuna” ve sebat etmenin başarının anahtarı olduğuna inanıyor. Nihayetinde devamlı yapılan pratik, sahnede yalnızca 1-2 dakika sunuluyor. Öğrenmenin ve mesleki becerilerin eğitiminden, kendisini bileme “becerisi” olarak bahsediyor. Belki de müzik ve performanslar birer “araçtır”, tüm “araçlar” ve “beceriler” ise nihai “yoldur”. Nihai “yolun” ne olduğundan bahsederken yumuşak ifadesini değiştirdi, ciddi bir şekilde düşünüyor gibiydi: “Belki ideallerin arayışıdır bu.”

Bir şarkıcı ve yaratıcı olarak Zhang Yixing’in ideali 10 yıl önce çıkış yaptığı zaman çok basitti. Müziğini daha çok kişinin duymasını umuyordu, “asıl niyeti gerçekleşti”. Şimdi ise kendisini müzikle ifade etmeyi umuyor: ‘LIT’ten ‘EAST’e kendi tedirginliklerini kaleme alıyor ve şakacı bir yolla kendisine moral veriyor. Her hafta okuyup çalışmak için kendisine “KPI (temel performans göstergesi)” ayarlıyor, çünkü “öğrenmek, büyümek ve gelişmek içindir”. Büyümesi az çok kendi tedirginliklerinden ve korkularından kaynaklanıyordu, ona göre korku ise şöyleydi: “Neyden korktuğumu bilmiyorum. Dilin tarif edebileceği şey korku değildir, tarif edilebiliyorsa da üstesinden gelinebilir. Söyleyebileceğim tek şey, bunu kararınca dengelemeyi ve doğru olduğunu düşündüğüm şeyin peşinde olmayı umuyorum.” Konuşmayı bitirmeden önce gülerek ekledi, “Ama umarım çok korkmam”.

10 yıl kısa bir süre değil. Kendisi artık yaşlandığını, hayranlarının da “kendilerine ait hayatları ve şeyleri olduğunu düşünüyor, onlar adına mutlu hissediyor". Hayranlar stüdyoya tavsiyelerde bulunacak ve bunları PPT’de birleştirecek, kendisi ise zamanı olduğu an bu tavsiyelere bakacak ve değişimlerini hayranların gözünden görecek. “Hayranlar beni nasıl gördüklerini söylüyorlar, ben de kendimi geliştirmek için elimden geleni yapıyorum. Sevgi karşılıklıdır.” Ekibiyle de öyle karşılıklı bir etkileşime sahipler ki, tıpkı Going Merry’deki Luffy ve diğer arkadaşları gibiler. Bazen farklılıklar olsa da herkesin kendi pozisyonunda olduğu, kendi görevlerini yaptığı ve ortak bir amaçta birlikte çalıştığı bir ekip.

Yeni albümü ise hâlâ yoğun bir hazırlığın içinde, Zhang Yixing Çin tarzıyla birleştirdiği istikrarlı tarzını devam ettiriyor, Çin’in müzik aletleri de yine öne çıkacak. “Çin’in müzik aletleri gerçekten eşsiz. Zor olan şeyse şu; bazı seçimler yapmam gerekiyor. Ruhu olan bir şey gibi ele alıp tam yerinde kullanıyorum.” Pop müzikle Çin tarzının birleşimi, Çinli müzisyenlerin geliştirmeye devam ettiği bir konu oldu hep. Ulusal tarzın birleşimi ve modernle klasiğin bağlantısı, nihayetinde yeni bir düşüncenin ve bilişin kapısını açabilir. Bunların hepsi ise yeni dünyaya giden büyük yolculuktan farksız: “Tanıştığım insanlar, gittiğim yollar, okuduğum kitaplar ve öğrendiğim yeni şeyler. Bütün bunlar sonsuz bir güce sahip.”



*Lütfen çevirilerimizi kaynak belirtmeden kullanmayınız. Teşekkürler.*

Çeviri: Buse
Kontrol: Mira

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

[PROGRAM ÇEVİRİ] Idol Producer 1. Sezon Tüm Bölümleri

Idol Producer 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İzleme Linki 2: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Idol Producer 1

Zhang Yixing'in Geçmişine Biraz Göz Atmaya Ne Dersiniz?

Anlatımlar 2005'ten bu yana Yixing'in sadık hayranı olan Tang Tang isimli bir kıza ait. Lay 2005 yılında Çin'de Star Academy programında yer aldığı sıralarda kendi baidu forumuna sahipti. Bu kişi, forumu onca yıl boyunca yöneten hayran. Hayranlarıyla buluşmada: Lay ile birkaç kez buluştuk. Onlardan biri gerçekten sıcak bir gündü fakat akşam fazlasıyla rüzgarlı oldu.  Arkadaşımla ben epey gergindik ama Lay gerçekten uyumlu, sıcakkanlı ve arkadaş canlısıydı tüm o zaman boyunca gülümsedi. Oturdu ve bizimle bir süre arkadaş gibi sohbet etti, hiç de gösterişli bir tavır sergilemedi. Üstelik bizim ricamız üzerine gitar çaldı ve dans etti. Arkadaşım Changshalı olmadığından ona çevreyi göstermeye gidecektik, dışarı çıktığımızda havanın iyice soğuduğunu farkettik. (kısa kollu giyiyordum) Lay bize baktı ve ''Bugün rüzgar çok kuvvetli. TangTang (hayran) kısa kollu giymiş neden sana çevreyi daha sonra göstermiyoruz, hadi içeri girelim. Sizinle biraz daha sohbet edeceği

[PROGRAM ÇEVİRİ] Go Fighting Bölümleri

Go Fighting 1. Sezon 1. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 2. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 3. Bölüm İzleme Linki: Tık tık İndirme Linki: Tık tık Go Fighting 1. Sezon 4. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 5. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 6. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 7. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 8. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 9. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 10. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık Go Fighting 1. Sezon 11. Bölüm İzleme Linki:  Tık tık İndirme Linki:   Tık tık